Τα ακόλουθα άρθρα έχουν γραφεί από την ψυχολόγο και συγγραφέα Πρεκατέ Βικτωρία, πολλά εκ των οποίων έχουν αποσταλεί στον τύπο (όπου είναι γνωστό, αναφέρεται η πηγή δημοσίευσης).Το υλικό εκφράζει τις προσωπικές απόψεις της συγγραφέως. Παρακαλείσθε αν αναδημοσιεύετε κάποιο άρθρο, να αναφέρετε ως πηγή αυτό το ιστολόγιο.

Βιβλία της Πρεκατέ Βικτωρίας
ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΚΑΤΕ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
1)"Η κακοποίηση του παιδιού στο σχολείο και στην οικογένεια", Ιατρικές εκδόσεις ΒΗΤΑ,2008, τηλ.για παραγγελίες αντικαταβολή 210-6714371, http://betamedarts.gr/bookview.php?id=3607
2)"Γυναικεία ευτυχία:Πώς να ελευθερωθείτε από μια σχέση που σας πληγώνει και να ανακτήσετε την προσωπική σας δύναμη: Οδηγός αυτοβοήθειας για γυναίκες", ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΗΤΑ, 2011, http://betamedarts.gr/bookview.php?id=1076
3)"Πρόγραμμα αυτο-εκτίμησης για παιδιά .Ενίσχυση αυτοπεποίθησης, Εκπαίδευση αξιών και Προετοιμασία για την επαγγελματική ζωή". Β' ΕΚΔΟΣΗ
Εγχειρίδιο με βιωματικές ασκήσεις για γονείς κι εκπαιδευτικούς. Από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, παραγγελία με αντικαταβολή στο 210-6714371. http://betamedarts.gr/bookview.php?id=3607. Δελτίο τύπου για το βιβλίο εδώ
4)"Συζητώντας με την εσωτερική μητέρα". Θεραπευτικός οδηγός για να ξαναβρούμε την ιδανική μητρική αγάπη μέσα μας.
Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ τηλ. 2016714371. Δελτίο τύπου εδώ
Πληροφορίες και περιεχόμενα http://betamedarts.gr/bookview.php?id=3791
5)Μετάφραση/Επιμέλεια του 'Οδηγού Θεραπείας για τον Βιασμό' της Aphrodite Matsakis. Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ (2007)
6)'Οδηγός εκπαιδευτικών και γονέων για την ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης' (A' συγγραφέας) Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ (2007, Β έκδοση 2019)
ΟΜΙΛΙΕΣ
Η εκπαιδευτικός και ψυχολόγος Πρεκατέ Βικτωρία έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία και ασχοληθεί με θέματα κακοποίησης παιδιών και γυναικών, σεμινάρια αυτοεκτίμησης, θεραπείας τραύματος, κατάθλιψης, αποχωρισμού-απώλειας, καθώς και θέματα ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης για μαθητές με δυσκολίες.
Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας, η Πρεκατέ Βικτωρία προσφέρει περιορισμένο αριθμό δωρεάν ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία (μέσω συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, απογευματινές ώρες) σχετικά με θέματα βίας, αυτοεκτίμησης, ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά, προετοιμασίας για την επαγγελματική ζωή κ.α.
Σύντομα άρθρα στο facebook.com/victoria.prekate.9
---------------------------------------------------------
Η εκπαίδευση στην πνευματική ζωή ως ανάγκη του παιδιού και ανθρώπινο δικαίωμά του.
Στην Ελλάδα της συναισθηματικής αγριότητας, της διάβρωση της συμπόνιας, της αλλοτρίωση κάθε έννοιας ανθρωπιάς, της μετάλλαξης του ‘ενδιαφέροντος για τον άλλον’ σε κακεντρεχές κουτσομπολιό, της αντικατάστασης των αξιών από το lifetsyle, της υιοθέτησης αυτόματων αντανακλαστικών χλευασμού και υποτίμησης οποιασδήποτε μορφής ανθρώπινης αδυναμίας, είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ η εκπαίδευση στην πνευματική ζωή της δικής μας θρησκείας. Περισσότερα εδώ https://brightplanet.blogspot.com/2020/01/blog-post_25.html
YOUTUBE κανάλι Victoria Prekate
Λαθρομετανάστες και ο πολύ ύπουλος ρατσισμός
Ο ‘κίνδυνος για τη δημόσια υγεία’ είναι μια πολύ γενική κι αόριστη δικαιολογία, που χρησιμοποιείται, για να αυξηθεί η ξενοφοβία, το μίσος, ο ρατσισμός απέναντι σε όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους, που ζητούν να δουλέψουν, να τους κατηγορήσουμε ως την πηγή όλων των κακών, να διοχετεύσουμε εκεί όλο μας το θυμό για την οικονομική κρίση και μετά να βλέπουμε τους πολιτικούς μας, που προεκλογικά υπόσχονται μαζικές φυλακίσεις τους σε στρατόπεδα, ως σωτήρες αγαθοεργίας. Δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι γενικεύσεις! Είναι γνωστή στους κοινωνιολόγους, η πυραμίδα του μίσους:
Πρώτα ξεκινά η γενίκευση: «Ένα αρνητικό χαρακτηριστικό που έχει ένα άτομο μιας ομάδας, το έχει όλη η ομάδα».
Μετά ακολουθεί η προκατάληψη: «Όσα άτομα της ομάδας κι αν γνωρίσω, θα έχουν όλα πάντα τα ίδιο αρνητικό χαρακτηριστικό».
Μετά ακολουθεί η ενοχοποίηση του χαρακτηριστικού: «Το αρνητικό χαρακτηριστικό που έχουν, μου δημιουργεί προβλήματα».
Μετά ακολουθεί η γενικευμένη κατάκριση της ομάδας, ή η λογική του αποδιοπομπαίου τράγου: «Αυτή η ομάδα φταίει για όλα τα κακά που μας συμβαίνουν».
Το τελικό αποτέλεσμα, η κορυφή της πυραμίδας, είναι βία και γενοκτονία. Έτσι έχουν ξεκινήσει όλες οι γενοκτονίες. Από αυτήν την απλή, αλλά πολύ ύπουλη σκέψη: «Εκείνοι φταίνε για όλα». Μπορεί να μας φαίνεται αθώα και απλή, αλλά είναι απίστευτα καταστροφική. Κι όμως την υιοθετούμε τόσο εύκολα και με τόση θέρμη, νομίζοντας μάλιστα ότι κάνουμε και καλό! Το έργο έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία για να το αγνοήσουμε.
Στην εξαγγελία του υπουργείου αναφέρεται ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν, λόγω λαθρομεταναστών, αποτελούν «βραδυφλεγή βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες αν εκραγεί». Να θυμίσω ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προέρχεται από την παύση χορήγησης δωρεάν συρίγγων μιας χρήσης στους τοξικομανείς, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Έλληνες. Να θυμίσω ότι ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία προέρχεται από την εξαθλίωση των ελληνικών νοσοκομείων, των οποίων τα αποθεματικά έχουν κοπεί κατά 70%, και που έχουν πλέον ελλείψεις ακόμη και στα πιο απαραίτητα υλικά. Να θυμίσω ότι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι οι χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν με τις ιερόδουλες χωρίς προφυλακτικά και μετά με τις γυναίκες τους και δεν ξέρω με ποιον άλλον. Να θυμίσω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προέρχεται από τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στην υγεία, που είναι κοντεύουν το 50% τα τελευταία 2 χρόνια. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προέρχεται από τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τη δημόσια υγεία και δεν μας φταίνε οι μετανάστες για αυτό!
Είναι ντροπή να προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, καλλιεργώντας το μίσος και τη σιχασιά. Τέτοια παραπλάνηση τύπου: ‘οι ξένοι φταίνε για όλα’ συνέβαινε πριν το Β Παγκόσμιο, και το αποτέλεσμα ήταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- μην το ξεχνάμε, ιδιαίτερα σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, όπου πολλές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες φαίνεται να μοιάζουν. Όμως, δεν φαίνεται να έχουμε διδαχθεί, ούτε από την ιστορία, ούτε από το παρόν, όπου πολλοί ΔΙΚΟΙ μας φεύγουν μετανάστες έξω. Πόσο θα μας άρεσε αν μας κρατούσουν εμάς σήμερα φρουρούμενους σε στρατόπεδα στη Γερμανία ή την Αυστραλία, με τη δικαιολογία ότι αποτελούμε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Και μη λέμε μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρουμε αν σε λίγο καιρό, δεν θα χρειαστεί να γίνουμε ΕΜΕΙΣ λαθρομετανάστες αλλού!
Έχω γράψει σε άλλο άρθρο μου (Νοέμβρης 2010) για την πνευματική διάσταση της μετανάστευσης. Η Ελλάδα έχει το δικό της αρνητικό λογαριασμό σε σχέση με αυτά που έκανε πολλούς αιώνες πριν. Βάσει των Θείων Νόμων, τίποτα δεν μένει απλήρωτο. Η δική μας πρόκληση είναι πώς θα φερθούμε τώρα σε αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται από ακριβώς εκείνες τις περιοχές που κάποτε κατακτήσαμε, τώρα, όχι για να κατακτήσουν ή κλέψουν, αλλά για να βρουν μια δουλειά κι ένα κομμάτι ψωμί. Ναι, κάποιοι θα πρέπει να βοηθηθούν να επαναπατρισθούν και κάποιοι άλλοι, που πραγματικά κινδυνεύουν, να πάρουν άσυλο και να μείνουν. Όμως ό,τι κι αν γίνει, η όλη διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Την ίδια ανθρωπιά που θα θέλαμε κι εμείς να έχουμε αν βρισκόμασταν στην θέση τους. Το μήνυμα του Χριστιανισμού δεν έλεγε να λοιδορούμε και να μισούμε, όσους δεν μοιράζονται την εθνική καταγωγή ή τη θρησκεία μας. Το μήνυμα του αληθινού Χριστιανισμού δίδασκε την αγάπη και το έλεος και την ΑΝΘΩΠΙΑ προς όλους.Και εξαγγελίες που υπονοούν ότι τους μετανάστες δεν πρέπει να τους αγγίζουμε από σιχαμάρα για τις φοβερές και τρομερές ασθένειες που έχουν μόνο ανθρωπιά δεν δείχνουν. Απεναντίας είναι πολύ επικίνδυνες.
Πρεκατέ Βικτωρία, www.brightplanet.blogspot.com, 3/4/2012

Λίστα παλαιότερων αναρτήσεων
Σημάδια και προβληματισμοί
Πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης: πώς να μιλήσουμε στους εφήβους
Η κουλτούρα του φόβου και της ανημπόριας
Σταθερότητα της αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή- αναγωγή στην εθνική αποδυνάμωση
Αγάπη για την πατρίδα
Αυτοκτονικότητα- μια πνευματική θεώρηση
Απελευθέρωση από το παρελθόν
Μισογυνισμός τον 21ο αιώνα, ένα συγκλονιστικό βιβλίο και η τραγική ιστορία μιας αφανούς ηρωίδας
Make believe:Η ετερο-εκπληρούμενη προφητεία
Grooming εφήβων: όταν ο 'έρωτας' ενηλίκου-έφηβης αποκαλύπτει το αληθινό του πρόσωπο
Γυναίκες μόνες στο δυτικό κόσμο: σχολιασμοί σε ένα βιβλίο
Πάσχα 2014
Ακραία βία στα παιδιά
Αυτοτραυματισμός στους εφήβους
"Επανακαλωδίωση" και εργασία
Αφθονία, ευλογία, ασφάλεια
Ψυχολογικό αντίκτυπο της κρίσης στα παιδιά (2)
The way out is the way up
Σχόλια και προτάσεις για την παιδεία
ΕΑρπαγή γης, το νέο κυνήγι θησαυρού των επενδυτών
Καλή χρονιά (ή πώς να την κάνουμε...)
2013
Κλείνοντας το 2013
Έφηβοι και κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Αυτοπροστασία των παιδιών από τη λεκτική βία
Πώς να βοηθήσουμε τα απομονωμένα παιδιά
Ψυχολογική αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους
Η μιντιακή επίθεση στην αθωότητα
Η δύναμη της θετικής σκέψης και η δύναμη του θετικού λόγου
Σκέψεις σχετικά με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό
Κίνητρα μαθητών για μάθηση και δημιουργικότητα(2)
Κακοποίηση ζώων από παιδιά: αγνωστη,διαδεδομένη συνήθεια
Διαθεματικό μάθημα στην πολική αρκούδα
Σιωπηρή εκπαίδευση των παιδιών στη βία: μια βραδυφλεγής βόμβα;
Η επιλογή της ομορφιάς ή της ασχήμιας στην καθημερινή ζωή
Το σχολείο ως καταφύγιο: Ο ρόλος του σχολείου στην προάσπιση της ψυχικής υγείας των παιδιών
Παρεξηγημένη (κι επικίνδυνη) μεταφυσική
Κακοποίηση μαθητών από εκπαιδευτικούς
Συναισθηματική
υπερφαγία: Όταν το ψυγείο από ‘φίλος’, γίνεται ‘εχθρός’
Αγωγή διαφυλικών σχέσεων στους εφήβους
Παρεξηγημένη υπερηφάνεια και υπεροψία
Οι τρεις μηχανισμοί επιβίωσης και το διαλυτικό του φόβου
Αξίες (των εφήβων;) την εποχή της κρίσης, Β'
Αξίες (των εφήβων;) την εποχή της κρίσης, Α'
Συνεξάρτηση
Η Οιδιπόδεια πληγή
Το ανθρώπινο δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώσει χωρίς να μισεί
Το δίλημμα της μετανάστευσης
Καλή χρονιά με χαρά, ζωή και επίγνωση
Συλλογική μαθημένη αβοηθησία
Χριστούγεννα 2012
Ένα αξιοθαύμαστο δώρο, υπενθύμιση της Θείας Χάρης αυτό το χειμώνα
21/12/2012
Η ανάγκη αγωγής στις διαφυλικές σχέσεις για την αντιμετώπιση του τραφικινγκ, των σεξουαλικών εθισμών και της πορνογραφίας
Ποινές και εκφοβισμός στο σχολικό πλαίσιο
Αντιμετώπιση τράφικινγκ: Δύο παραδείγματα γενναιότητας
Αυτοκτονίες λόγω χρεών
Αλλαγή-η πνευματική θεώρηση
Τσιγκουνιά, η πολυπρόσωπη
Κοινωνικο-συναισθηματικές δυσκολίες σε παιδιά με υπο-επίδοση
Αλλαγή και απόλυτη σκέψη
Εκπαίδευση Ειρήνης-Δάσκαλοι Χωρίς Σύνορα
Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 2012, Χρήση των λέξεων σε δύσκολους καιρούς,,Φεβρουάριος 2012,Να θυμηθούμε..., Απεξάρτηση από τον υλισμό, Δουλοπρέπεια και αξιοπρέπεια, Η αυτοεκτίμηση σε σχέσεις που πληγώνουν, Ιανουάριος 2012
Ζητιανιά, ελεημοσύνη κι υπευθυνότητα..., Η παραμέληση του εαυτού στους ενήλικες: Αίτια, μορ..., Αλήθεια νοσταλγούμε το παρελθόν; , 2012: Ελπίδα,αντί για παραίτηση
2011
(Δεκέμβριος 2011): Χριστούγεννα και αντίσταση στην αλλαγή, Κρίση (Μέρος 13ο):Πίστη (και αφθονία) ή τσιγκουνιά (και φτώχεια);, ΚΡΙΣΗ (Μέρος 12ο): Ψυχολογικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά Ψυχολογικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα πα..., ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ:H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΖΕΙ!!, Πίστη, φόβος και δοτικότητα, Η ορειβασία και οι άστεγοι (Νοέμβριος 2011): Οκτάποδο (Χταπόδι): Το πιο ευφυές ασπόνδυλο, Διαμαρτυρία για τα άθλια θεάματα της τηλεόρασης, Ασκήσεις ενίσχυσης αυτο-εκτίμησης, Κρίση (Mέρος 11ο):Αυτο-εκτίμηση ως έθνος (B'), Φυλλάδιο: Ψυχολογική αντιμεπτώπιση της ανεργίας, Κρίση (Μέρος 10ο): Συμμετοχική δημοκρατία, αυτοεκτ... (Οκτώβριος 2011): Ψυχολογική αντιμετώπιση της ανεργίας Μέρος 2ο, Κρίση (Μέρος 9ο): ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΩΣ ΕΘΝΟΣ Α , Τι έχουμε κάνει στη γη;, Κρίση (μέρος 8ο): ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Προετοιμασία του παιδιού για την επαγγελματική ζωή...(Σεπτέμβριος 2011): Κρίση (Μέρος 7ο): Δεν μας αξίζει αυτό, ΚΡΙΣΗ (Μέρος 6ο): Γαλήνη ή πανικός, Τι μας ενώνει (Αύγουστος 2011): Κρίση (Μέρος 5ο): Αφθονία ή φόβος της έλλειψης, Ταραχές νέων και παραμέληση (Ιούλιος 2011): Κρίση (Μέρος 4ο):Κοινωνική συνείδηση ή Διαφθορά , Κρίση (Μέρος 3ο) Ηγεσία: Λειτούργημα ή Εξουσία , Κρίση (Μέρος 2ο): Ψυχραιμία ή μίσος (Ιούνιος 2011): Διάκριση στην επιλογή θεραπευτή (Απρίλιος 2011): ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΩΝ,
(Φεβρουάριος 2011): Η έξοδος από την κακοποιητική συντροφική σχέση, (Ιανουάριος 2011):
2010 (16)
(Νοέμβριος 2010)
2009 (16)
(Δεκέμβριος 2009) H Πολική αρκούδα: ένα αξιοθαύμαστο ζώο, Σύγχρονος ελληνικός σεξισμός και νέα κορίτσια, BURN OUT: Πώς να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθ..., Θάνατος για χόμπι (Νοέμβριος 2009) Η φροντίδα μικρών παιδιών με ειδικές ανάγκες, Έφηβοι σε συμμορίες (Αύγουστος 2009) Οι φύλακες των φαναριών, Δυσθυμία-η «καθημερινή» κατάθλιψη, Πένθος: Η ψευδαίσθηση του χρόνου (Ιούνιος 2009) Τηλεοπτική εξαθλίωση, Οικονομική κρίση, Πρωινή προσευχή, Κακοποίηση παιδιών με ειδικές ανάγκες, Σεξουαλικός Εθισμός
Προτεινόμενες οργανώσεις
http://www.heartsandhandsforafrica.com/ (Children in need in
http://www.who-will.org/ (Children in need in
http://www.steppingstonesnigeria.org/ (Βοηθά παιδιά στη Νιγηρία που έχουν κακοποιηθεί)
http://www.diakonia.gr/ Εξαιρετική οργάνωση εθελοντικής παροχής βοήθειας προς παιδιά σε νοσοκομεία και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς (Αθήνα).
http://www.redcross.gr/ Εκπαιδεύει και τοποθετεί εθελοντές σε πολλούς φορείς ανά την Ελλάδα για την αρωγή ατόμων που έχουν ανάγκη. Τομέας Νοσηλευτικής και Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας
Αν
θέλετε να βοηθήσετε τους άστεγους και άπορους, δείτε τις ακόλουθες πηγές:
Οδηγός επιβίωσης αστέγων της «Κλίμακας»
http://www.klimaka.org.gr/newsite/downloads/astegoi_odigos_epiviosis.pdf
Συσίτα της Εκκλησίας της Ελλάδος
http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/fagito.html
Στα πλαίσια δραστηριότητας του ενεργού πολίτη, ενός πολίτη που ενδιαφέρονται γαι το περιβάλλον και τους συνανθρώπους, προτείνουμε τον ακόλουθο ιστότοπο για ενυπόγραφες διαμαρτυρίες, για διάφορους καλοπροαίρετους σκοπούς: