Σχετικά με την πρόσφατη σύλληψη μητέρας που αρνήθηκε να κάνει το παιδί της το self test για την είσοδο στο σχολείο (1): Πράγματι, το σενάριο ότι τα παιδιά θα απαχθούν, θα απομονωθούν σε δομές κι ένα στα τρία θα διασωληνωθεί με τη βία, είναι ακραίο- για κάποιους ίσως παρανοϊκό. Όμως, πριν βιαστούμε να χλεύασουμε, ας δούμε λίγο την γενικότερη εικόνα, ώστε να κατανοήσουμε από πού προέρχονται αυτές τις αντιδράσεις. Αν ανατρέξει κανείς στον νόμο 4682/25-2-20 άρθρο 1, παρ.2 διαβάζει ότι (2):
"Τα μέτρα αυτά (σ.σ. για την πρόληψη διάδοσης της νόσου) συνίστανται:
(α) στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο,
(β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου,
....
(ε) στον προσωρινό περιορισμό προσώπων των περιπτώσεων (α) και (β) υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου,"
Αυτά είναι γραμμένα στο ΦΕΚ. Δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ΦΕΚ αναφέρεται ξεκάθαρα σε υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο, υποχρεωτική νοσηλεία ατόμων με 'εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα την νόσο' , δηλαδή εν δυνάμει ολόκληρος ο πληθυσμός. Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε παιδιά, αλλά δεν τα αποκλείει κιόλας. Με μία τόσο γενικόλογη (ως προς τις περιπτώσεις εφαρμογής) αλλά σαφή (ως προς την υποχρεωτική επιβολή) διατύπωση του νόμου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποια άτομα μπορεί να πανικοβληθούν.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ συνέχεια μάσκα και πολύ συχνά τεστ. Τα θεωρώ πολύ χρήσιμα μέτρα πρόληψης και λιγότερο παρεμβατικά ή αμφιλεγόμενα σε σχέση με άλλα μέσα. Παρ΄ όλα αυτά, η υποχρεωτικότητα είναι ένα άλλο ζήτημα. Η υποχρεωτικότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει την πιθανότητα να πραγματοποιήσει το κοινωνικό σύνολο αυτό που του επιβάλλουν, ενώ εντείνει την καχυποψία και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων (2).Ακόμη και στο Ισραήλ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασθέντων, εγκαταλείφθηκε η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού -αντ' αυτού υιοθετούνται άλλα κίνητρα.(3). Στην Μεγάλη Βρετανία, ούτε η ιδέα του διαβατηρίου ανοσίας έχει γίνει αποδεκτή, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, π.χ. παρακολούθηση συναυλίας (4), ενώ το άνοιγμα των σχολείων έγινε με προαιρετικά τεστ σε προσωπικό και μαθητές (5). Η υποχρεωτικότητα έχει συστηματικά αποφευχθεί από την Βρετανική κυβέρνηση (όπως και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις): 'That's not the way we do things in this country' αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Για να αντιμετωπίσεις μια επιδημική υγειονομική κρίση, θα πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου, ώστε να συνεργαστεί. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται - δεν επιβάλλετα! Κερδίζεται όταν το κοινωνικό σύνολο βλέπει ότι δημιουργείς υποδομές στον χώρο που πλήττεται άμεσα, όπως τα νοσοκομεία. Κερδίζεται όταν βλέπει συνέπεια και δικαιοσύνη στην εφαρμογή των μέτρων. Κερδίζεται όταν δίνεις εσύ ο ίδιος το καλό παράδειγμα. Σίγουρα πάντως δεν κερδίζεται με αυτόφωρα, συλλήψεις και απαγόρευση αναρτήσεων.