Υπάρχουν διάφορα είδη μοναξιάς. Γνωρίζοντας το είδος μοναξιάς που μας επηρεάζει περισσότερο, μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά. Είναι πρόβλημα όταν περιμένουμε από ένα άτομο να γεμίσει όλα αυτά τα διαφορετικά είδη μοναξιάς. Η αναγνώριση, η αποδοχή και η ανταπόκριση στη μοναξιά θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικο-συναισθηματικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Μέρος της επιδημίας εθισμών που βλέπουμε σήμερα, καθώς και η εμμονική εξάρτηση από ρομαντικές σχέσεις (μερικές φορές οδηγώντας σε ακραίες βιαιοπραγίες) θα μπορούσαν να προληφθούν, αν οι νέοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη μοναξιά, να την αποδεχτούν (χωρίς να την κρίνουν) και να ανταποκριθούν στο κάθε είδος κατάλληλα.
7 τύποι μοναξιάς:
1) Μοναξιά συνθηκών: αυτό είναι το είδος της μοναξιάς που σχετίζεται με κοινωνικές περιστάσεις και καταστάσεις, όπως παρέα για το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια γιορτών, διακοπών ή ταξιδιών. Μπορεί να ικανοποιηθεί πιο εύκολα από άλλα είδη, καθώς δεν απαιτεί βαθύτερη επικοινωνία ή δέσμευση και βασίζεται στο να είναι κάποιος ανοιχτός, φιλικός, να κάνει ερωτήσεις και απλά να βρίσκεται στον κατάλληλο τόπο, όπου είναι κι άλλα άτομα ανοιχτά στην κοινωνικοποίηση.
2)Μοναξιά και νοιάξιμο: αυτός ο τύπος σχετίζεται με την ανάγκη να έχετε ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς, που θα σας αναζητήσουν όταν δεν έχουν νέα σας. Οι άνθρωποι που θα αισθάνονται συμπόνια για εσάς όταν πονάτε, αλλά θα χαρούν επίσης όταν έχετε επιτυχίες. Το νοιάξιμο είναι απαραίτητο συστατικό ενός καλού φίλου και δυσκολότερο να βρεθεί. Χρειάζεται μεγάλη διάκριση για να βρεθούν άνθρωποι που α) έχουν την ποιότητα να φροντίζουν τους άλλους και όχι μόνο να παίρνουν, β) έχουν διαθεσιμότητα για ουσιαστική φιλία στη ζωή τους. Επίσης, για να λάβει κανείς φροντίδα από φίλους πρέπει να είναι ο ίδιος ένας στοργικός φίλος που νοιάζεται.
3) Επικοινωνιακή μοναξιά: αυτός ο τύπος σχετίζεται με την ανταλλαγή αξιών, ιδεών, απόψεων για τη ζωή. Αυτός ο τύπος μοναξιάς μπορεί σήμερα να ικανοποιηθεί πιο εύκολα μέσω της σύνδεσης με ομάδες ομοϊδεατών, που επικεντρώνονται σε έναν κοινό καλό σκοπό. Είτε δια-ζώσης, είτε διαδικτυακά, η ανταλλαγή ιδεών / απόψεων μπορεί να δώσει στο άτομο μια ισχυρή αίσθηση σύνδεσης και μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε φιλίες. Σε γενικές γραμμές, η συμμετοχή σε ομάδες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες, είναι πολύ επιβεβαιωτική και φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από άλλους τύπους σύνδεσης.
4) Μοναξιά λόγω έλλειψης τρυφερότητας: σχετίζεται με την έλλειψη σωματικής επαφής και εκφράσεων τρυφερότητας. Πολύ συχνά οι άνθρωποι εμπλέκονται με ακατάλληλους συντρόφους, μόνο και μόνο επειδή (φαίνεται) να καλύπτουν αυτή την ανάγκη (υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ έμπειροι στις υπερβολικές, χειριστικές και ψεύτικες εκδηλώσεις τρυφερότητας). Η τυφλή προσπάθεια ικανοποίησης αυτής της ανάγκης μπορεί να οδηγήσει σε επιφανειακές, ακόμη και επιβλαβείς, σχέσεις. Ωστόσο, η ανάγκη για τρυφερότητα μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να ικανοποιηθεί μέσω ενός κατοικίδιου ζώου. Χαϊδεύοντας ή αγκαλιάζοντας ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να νιώσει κανείς μεγάλη ανακούφιση και τα κατοικίδια ζώα δεν προδίδουν ποτέ!
5)Μοναξιά λόγω έλλειψης εκτίμησης: σχετίζεται με την έλλειψη αναγνώρισης, τιμής ή ακόμη και θαυμασμού, τα οποία για παράδειγμα, μια γυναίκα χρειάζεται από τον σύζυγό της ή ένα παιδί από τους γονείς του. Είναι ένα υγιές μέρος της ναρκισσιστικής ανάγκης για θετική αντανάκλαση της εικόνας μας στον άλλον. Πολλές γυναίκες αισθάνονται στερημένες σε αυτό, αισθάνονται υποτιμημένες, αγνοημένες, περιφρονημένες στις προσωπικές τους σχέσεις. Η απάντηση σε αυτή την ανάγκη είναι η αγάπη του εαυτού. Εσύ είσαι εκείνη που μπορεί να δώσει αυτή την εκτίμηση στον εαυτό σου. Ειδικά για τις γυναίκες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποδώσουμε αυτή την τιμή στους εαυτούς μας. Είναι το κλειδί για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Μια γυναίκα που τιμά τον εαυτό της δεν μένει σε κακοποιητικές σχέσεις.
6) Η μοναξιά ως κοινωνικός κανόνας: Οι περισσότερες κουλτούρες θέτουν ισχυρές προσδοκίες για τη συντροφικότητα, το γάμο, την οικογένεια κ.λπ. Έτσι, για τους μοναχικούς ανθρώπους δεν είναι μόνο η έλλειψη συντροφικότητας, αλλά η απώλεια της κοινωνικής θέσης που την συνοδεύει και συχνά, ο κοινωνικός αποκλεισμός. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι οι κοινωνικοί κανόνες πάντα κατακρίνουν. Ακόμη και οι πιο επιτυχημένες οικογένειες θα λαμβάνουν αρνητικά σχόλια πίσω από την πλάτη τους σχετικά με τις ελλείψεις τους. Το κοινωνικό στάτους είναι μια κατασκευή που γίνεται σημαντική, μόνο αν της δώσουμε εμείς σημασία. Οι κοινωνικοί κανόνες είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί στην αντιμετώπιση της μοναξιάς.
7) Πνευματική / Υπαρξιακή μοναξιά: είναι η εσωτερική λαχτάρα ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από τις ευκαιριακές διασπάσεις προσοχής μέσω της επιφανειακής διασκέδασης ή εργασιομανίας. Είναι η λαχτάρα για νόημα, έμπνευση και ομορφιά. Είναι η νοσταλγία για κάτι πολύ γλυκό και χαμένο εδώ και καιρό. Ο μόνος τρόπος να καταπραΰνουμε αυτό το είδος μοναξιάς είναι το πνευματικό μονοπάτι. Αυτός ο δρόμος απαιτεί σκληρή δουλειά, καθημερινή εξάσκηση και πολλή επιμονή. Οι καρποί του έρχονται αργά και ελάχιστα, αλλά διαρκούν και έχουν πραγματικά βαθιά επίδραση. Η θεραπεία της πνευματικής μοναξιάς μέσω της επανασύνδεσης μας με τον Θεό επιδρά σε όλους τους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων μοναξιάς.
Πρεκατέ Βικτωρία, www.brightplanet.blogspot.gr, 16/12/2021