Πώς είναι η αληθινή αγάπη, εκείνη που αξίζει σε μια γυναίκα από έναν άνδρα που την τιμά; (Οι ρόλοι βεβαίως μπορούν να αντιστραφούν, αλλά προς χάριν παραδείγματος, θα επικεντρωθούμε στη γυναίκα). Τα σημάδια είναι πολλά, αλλά τα παρακάτω ίσως έχουν σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν κριτήρια για τη συναισθηματική παραμέληση ή/και κακοποίηση στη σχέση:
1)Ενδιαφέρεται ο σύντροφος για την υγεία σου, ακόμη κι αν η σχέση βρίσκεται σε στάδιο σύγκρουσης, ακόμη και οξείας σύγκρουσης; Αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, ειδικά σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν νοείται να υπάρχει εκδικητική τιμωρία ‘σιωπής’ ή εκδικητική αδιαφορία από τον σύντροφο. Τα προβλήματα μπαίνουν στην άκρη και ασχολείται με την υγεία σου, εκεί που θα χρειαστεί, έστω κι αν είναι μόνο για να μάθει πώς είσαι. Στοιχειώδης ένδειξη αγάπης σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.
2) Στην αληθινή αγάπη, δεν μπορείς να αντικατασταθείς από άλλα άτομα/ φιλίες/ γνωριμίες κλπ. Είσαι ένα μοναδικό άτομο, με το οποίο ο σύντροφος επιδιώκει χρόνο και παρέα και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η απασχόληση με άλλους, ούτε βέβαια να υπάρχει έντονη έλξη ή επιθυμία να περνά περισσότερο χρόνο με άλλα άτομα του ιδίου ή του άλλου φύλου, έστω και σε φιλικό επίπεδο. Αν αυτό συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά.
3)Θέλει να μοιράζεται τη μέρα του μαζί σου κι εσύ μαζί του; Στην υγιή αγάπη, αυτό γίνεται αυθόρμητα, ο ένας είναι κομμάτι του άλλου και θέλει να ‘τσεκάρει’ σε καθημερινή βάση αν ο άλλος είναι καλά, ποιες εμπειρίες είχε κατά την διάρκεια της ημέρας π.χ. στη δουλειά κλπ. Δεν γίνεται ούτε από υποχρέωση, ούτε από πίεση. Γίνεται από οργανική ανάγκη, όταν συμβαδίζουμε με κάποιον στη ζωή.
4)Αν με κάποιο τρόπο σε πληγώσει, ενδιαφέρεται για το πώς νιώθεις; Ακόμη κι αν πιστεύει ότι έχει δίκιο, ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι είσαι στεναχωρημένη; Ή το απορρίπτει με μειωτικές εκφράσεις, τύπου ‘είσαι ευαισθητούλα, είσαι υπερβολική’ κλπ; Όπως το ενδιαφέρον για την υγεία του συντρόφου είναι κρίσιμης σημασίας, έτσι είναι και το ενδιαφέρον για την ψυχική ευημερία της συντρόφου, ειδικά όταν σχετίζεται με εκείνον. Αν βλέπεις ότι σε στεναχωρεί και μετά επίμονα αδιαφορεί (παρότι το γνωρίζει ότι σε στεναχώρησε) ή, ακόμη χειρότερα, ότι επιδιώκει να σε πληγώσει, τότε πρέπει να φύγεις. Συνήθως σε όλες τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις μας ενδιαφέρει αν κάνουμε τον άλλον να νιώσει άσχημα, ακόμη κι αν τον γνωρίζουμε ελάχιστα. Αν είπαμε κάποια ‘χοντράδα’ που μπορεί να πλήγωσε κάποιον, μας ενδιαφέρει να το διερευνήσουμε μετά, λέγοντας π.χ. ‘Μήπως σε πείραξε αυτό που είπα, μου ξέφυγε, δεν το εννοούσα έτσι, συγνώμη’ κλπ. Αν λοιπόν ο σύντροφος αδιαφορεί, παρότι το γνωρίζει ότι σε στεναχώρησε, είναι ‘κόκκινο' προειδοποιητικό σημάδι.
5)Δεσμεύει από τον ψυχικό του χώρο, την ενέργειά του, το χρόνο του για να ασχοληθεί ουσιαστικά μαζί σου, ή η όποια ενασχόληση μαζί σου γίνεται 'στο πόδι', έτσι για να πει ότι ‘έχει’ κι εσένα; Πόση προτεραιότητα έχει δώσει στη σχέση μαζί σου και πόση ουσιαστική δέσμευση; Αυτό φαίνεται από τις πράξεις του και μόνο.
6)Αφήνει μακροχρόνιες σιωπές και αποστάσεις σε τυχόν διαφωνίες; Πώς διαχειρίζεται τις συγκρούσεις; Παίρνει πρωτοβουλίες συμφιλίωσης ή λειτουργεί εγωιστικά κι ανταγωνιστικά;
7)Χαίρεται όταν σε βλέπει; Είναι η συνάντησή σας κάτι για το οποίο ανυπομονεί; Αν όχι, ποια η αιτία; Η ουσία της σχέσης είναι να χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ο ένας τον άλλον, έστω κι αν τον βλέπουμε συχνά! Αν η αντίδραση είναι χλιαρή ή ακόμη αρνητική, σκέψου μήπως σου αξίζει κάτι καλύτερο…
Πρεκατέ Βικτωρία, www.brightplanet.blogspot.gr, 28/8/2020